Dear Readers, This is to inform you that our complete website with the products will be available very soon.

Full website is Coming soon

A Delhi Green and Earth Brick Bungalow

A Delhi Green and Earthy Brick Bungalow

HomesbyDesign uses an abundance of bricks and metal trellises to create a spatial experience that is constantly evolving

Who lives here: A couple, their two sons and their respective families
Location: New Delhi
Year built: 2020
Size: Site area 6780 square meters; built-up area 400 square meters; landscaped/ trellis areas 750 square meters; 4 bedrooms, 4 bathrooms and a powder room
Design firm: HomesbyDesign, a vertical of RLDA design l architecture l research

Photos by: Suryan Dang, Rahoul B. Singh

The house is situated towards the southern end of 6,780 square meters. The plot in New Delhi. This allowed the building to take advantage of the natural slope of the land, the location of existing trees, and the driveways already built on its eastern boundary.

The project has four structures that define its spatial character (a circular guard room, a cuboidal pump room, and two residential blocks). Each structure is mainly made of brick. Typical and varied course descriptions establish a series of five wall typologies that define the visual character of the project. The beauty of the house is derived from the hand-crafted tectonic resulting from the relationship between the original brick module and the manipulation of the sun. A steel trellis connecting the two residential blocks further clarifies this relationship.

A series of brick projections that are denser and more sparse at the bottom are organized as three equally spaced courses that increase the verticality of the buildings and differentiate between the ground plane and the top of the building Huh. The projections follow a summative progression sequence that casts shadows on the wall. The degree of shade and the type of shade varies due to both the brickwork and the angle of the sun, collectively they shade the wall and in doing so contribute to the building's passive cooling strategies. The temporality associated with these shadows, as well as the trellis and adjacent building blocks/elements on the wall cast by it creates a pattern that develops during both the day and year in response to the sun's position.

A swimming pool is strategically located at the junction of two residential blocks and overhead trellis. Through its positioning, it acts as a water reservoir for enclosing the surrounding space, mediating between the built-up mass and landscape, and evaporative cooling through externally focused programs/tasks (swimming) that form buildings. K is another aspect of passive design strategies. The cuboidal pump room is located at one corner of the pool, which serves as an architectural idiosyncrasy within the spherical guardroom as well as the larger landscape and introduces projects defining elements based on their principal locations.

Both flowering and evergreen plants, which are native to the region, are planted in a parterre between the paved pathway and the central lawn. The northern edge of the central lawn ramps upwards to define its edge (with the earth used for excavation of the swimming pool and from the foundation of the building) allowing it to scale and make it visible from the house. Indoors, a series of four courtyards allow for a more intimate landscape expression and occupation that produces a "stack effect" in the kitchen with a clerestory window and allows hot air to escape from the surrounding interior spaces. Allows.

The project is linked to multiple contexts of climate and landscape, materiality and tectonics, sun, and shadow to create a spatial experience that is constantly evolving and engaging. In doing so it draws on the craft and material tradition of the region for its construction.

Vinita Kunnath

The external walls and the façade of the house form a terracotta canvas made up of brick and space. “The masonry walls are defined by a series of projections that shade the wall, and hence contribute towards keeping it cool,” says Rahul.

homes by design

 

homes by design

He continues, "Brick projections that are denser and more sparse at the bottom are arranged in three equally spaced bands, providing both pattern and shade, and collectively environmentally Serve as passive cooling equipment. "

homes by design

The house is reached on the east by a doorway, which leads to the main entrance through a circular courtyard.

homes by design

Says Lakshmi, "Walking with many types of bricks creates shadows at different times of the day and year. They emulate a fabric warp and pile, although a terracotta fabric that is both permeable and impermeable is both a wall and a screen.

homes by design

"The building expands and contracts as it opens up to the courts and gardens that both envelope it and block it. One is a part and a part of the surrounding landscape," and Rahul.

homes by design

The main gate opens into a foyer through which one can see from the netted courtyard to the residential block. Lakshmi elaborates, "The metal lattice and the presence of trees contribute to creating a 'sense of place and place', placing graphic and abstract shadows on the walls."

homes by design

The trellis courtyard has bleacher stairs leading to the roof at one end.

homes by design

At the other end is the swimming pool, next to which is the landscape garden that slopes upwards (with the excavation of the swimming pool and the earth used from the foundation of the building).

homes by design

The swimming pool is strategically located at the junction of two residential blocks, connected by the overhead trellis. It is positioned in such a way that it serves to mediate between the built mass and the landscape and doubles as a water reservoir for evaporative cooling, which is another aspect of the building's design strategies.

Vinita Kunnath

From the entrance one leads right into the living areas of the house, which consists of a living room and a casual family room overlooking the large neem tree.

homes by design

The living room sports an exposed brick wall in keeping with the ethos of the house. Patterned cement tiles are placed in the center of the room to simulate an axle; The same strategy has been adopted in different parts of the house.

Preeti Singh

An internal courtyard connects the living and dining spaces visually while ensuring that the landscape is an integral part of any axis through the house.

homes by design

The dining space is a simple yet elegant case in which cage-like pendant lights add an element of design.

homes by design

Just outside the dining room is the kitchen, which offers views of the garden. Frameless white cabinets and a kitchen island-cum-breakfast bar in the wood make up this minimalist space.
 

homes by design

A circular guardroom in trademark brick serves as an architectural idiosyncrasy on the edge of the gardens. Seated among a multitude of trees, it is a defining element in the manicured landscape.

Source: https://www.houzz.in/magazine/delhi-houzz-a-green-and-earthy-brick-bungalow-stsetivw-vs~149646009?utm_source=Houzz&utm_campaign=u16266&utm_medium=email&utm_content=gallery0_0&newsletterId=16266

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published